jump to navigation

IKT i Norsk

Skriveskolen.no
Dette nettstedet er en ressurs for elever og lærere på mellomtrinnet. Elevene får trening i sjangerskriving ved å arbeide med spennende oppgaver innen ulike sjangre. Ved å bruke ferdige maler for skriveark og et bildearkiv vil elevene få god hjelp til å lage gode skriveprodukt.

www.skriveskolen.no

Touch:
Jeg mener at en av de viktigst ”IKT-kunnskapene” skolen bør formidle i dag, er hurtigskrivning på tastatur – Touch. Tenk hvor mange tastetrykk en elev har foran seg resten av livet.

Riktignok tror jeg mye av fremtidens kommunikasjon mellom menneske og maskin kommer til å skje muntlig. Men jeg tror like lite vi kommer til å komme til det tasteløse samfunnet, som til det mye omtalte papirløse samfunnet.

Grieg Multimedia AS har utviklet et touchkurs for norsk skole som heter Drillpro-touch. Dette programmet og Wintouch finnes på mange skoler. Det finnes også en nettbasert løsning:

http://www.norskkurs.no/?index=Kursoversikt/Touchkurs

Dette er et totalt interaktivt touchkurs på nettet som gir personlig oppfølging. Høgskolen i Østfold, avdeling for lærerutdanning, har kjøpt inn lisenser til de studentene som ønsker å gjennomføre et slikt kurs. Kontakt i så fall Helpdesk.

Tuxtype – Et gratis Touchkurs/spill
http://tuxtype.sourceforge.net/

Dragespillet

Synes du det er gøy å stave? Prøv dette spennende rettstavingsspillet!

I spillet gjelder det å kunne stave. Du skal fange riktige bokstaver og sette sammen til korrekt ord. Du kan velge tre ulike vanskelighetsgrader.
Spillet passer for barn som har lært å lese og skrive.

Dragespillet er laget av leserommet. På leserommet finner du flere artige spill og andre aktiviteter. Her kan også lage dine egne tegneserier og historier og mye, mye mer.

Gå til spill

Barne-tv eller lydbok.
Jeg husker fra min oppvekst mange barnetv-sendinger som besto av en person som leste en bok, der kamera vekslet mellom å vise bilder fra fortellingen og levende bilde av oppleseren.

Dette kan du gjøre med klassen din i dag!!!

Alt du trenger, er gratisprogrammet Windows MovieMaker og et web-kamera!!! Windows MovieMaker er allerede installert på pc-en din hvis du bruker operativsystemene Windows: ME, 2000, XP og Vista. (web-kameraer kan studentene låne på Helpdesk)

Du kommer langt med et web-kamera til 500 kroner.

Slik gjør du det:

Elevene leser inn teksten i programmet Windows MovieMaker.
Dette programmet har vært en del av operativsystemet til Microsoft siden Windows ME fra 1999.
Jeg anbefaler å bruke operativsystemet Windows XP Movie Maker 2.1 eller Windows Vista Movie Maker 6.0
Elevene tegner tegninger til den teksten de har lest på PC-en, eller på ark som senere skannes inn via en skanner til PC-en. Man henter så bildene inn i MovieMaker.
Elevene setter sammen filmen med bildene som omhandler teksten
Det ferdige barne-tv/lydboken legges som en webside på Internett. (Vær forsiktig med dette hvis man leser tekster med opphavsrett). Eller brenn produktene på en CD-
PS! Jeg har en ”CD-fabrikk”, hvis noen skulle trenge det.

Begynnende lese- og skriveopplæring:
http://www.gyldendal.no/abc/#

http://www.orgdot.com/abc/

Norskverkstedet
Norskverkstedet er et kombinert norsk-/medieverksted som med utgangspunkt i læreplanen for 5.-7. klassetrinn vektlegger elevenes aktive deltaking og bruk av deres egne erfaringer til tekstproduksjon.

www.norskverkstedet.no

Kildekritikk

Bli en bevisst Internettbruker! Saft-prosjektet tilbyr øvinger,quiz og informasjon der barn og unge kan teste sine kunnskaper om kildekritikk.

Hensikten med øvelsene er å øke bevisstheten om useriøse aktører på Internett. Øvingene oppmuntrer elevene til å være kritiske og til å stille spørsmål ved det de ser på Internett:
Gå til spill

Gramatikkspill på Internett
GREI er et gratis og utfordrende grammatikkspill hvor elevene får mulighet til å ta i bruk dataspill i grammatikkundervisningen.

Det finnes seks ulike grammatikkspill, og man kan også lære setningsanalyse for en rekke språk som tysk, engelsk og japansk på samme sted. Spillene finnes både for bokmål- og nynorskbrukere.

GREI er spesielt tilpasset elever fra 5. klasse på barnetrinnet til og med 3. klasse på videregående.

http://www.tekstlab.uio.no/grei/

Hjelp i lese- og skriveopplæringen

På Lesesenterets nettsider finner du filmer med tips om hvordan lek og læring kan koples i lese- og skriveopplæringa.

Lesesenteret har laget en rekke filmer for lærere som jobber på 1. trinn. Lek og undring er en viktig drivkraft i elevenes læring. Her finner du filmer med nyttige tips om hvordan lese- og skriveundervisningen kan vekke nysgjerrigheten og interessen hos de små.
Les mer på lesesenteret.uis.no

Skoleavis
http://skolenettet.ls.no/journalist/

Brevvenner
Skaff klassen en kontaktklasse.

http://www.kidlink.org/

Ordlister
Bokmålsordboka, Fremmedordbok, Synonymordbok, Engelsk blå ordbok,Tysk blå ordbok, Fransk blå ordbok og Spansk blå ordbok.
Logg deg på her: http://ordnett.no/login.html

Du trenger brukernavn for å bruke og passord for å benytte denne tjenesten. Kontakt Magnus eller biblioteket ved HiØ for å få dette.

Oppslag fra Microsoft Office 2003
Har du Microsoft Office 2003? Da har du også direkte tilgang til ordnett.no fra programmene i denne pakken.

Skriver du f.eks. et brev i Word, kan du sjekke stavemåte og ordbetydning uten å gå ut av tekstbehandlingsprogrammet. Om du leser noen engelske sider på Internett, kan du bare trykke ALT-knappen og klikke med musen, så kommer en oversettelse opp.
Les mer om funksjonaliteten på disse hjelpesidene.

Norskverkstedet
Er du interessert i film, foto eller gode fortellinger. Da er kanskje Norskverkstedet noe for deg.
Her kan du ta kurs i de fleste områder innenfor media, eller ta en tur innom mytenes og magiens verden i det gamle Åsgårdbiblioteket.
Norskverkstedet er et kombinert norsk-/medieverksted som tar utgangspunkt i læreplanen i 5. – 7. klassetrinn. Her vektlegges elevens aktive deltaking og bruk av deres erfaringer i produksjonen.

Det er høyskolens Mediesenter i Bergen som har utviklet denne interaktiveressursen, som blant annet inneholder medierom, foto, film/video, reklame, avis og tegneserier.

Gå til ressurs her

DialekteXperten
Hvor bruker man skarre r og hvordan høres det ut? Hva er palatalisering? DialekteXperten er et digitalt kurs i norske dialekter.

Gjennom kurset som inneholder 30 lytteprøver fra ulike deler av landet, får du en grundig innføring i de norske talevariantene. Kurset har også et eget kapittel om språk og identitet som er tilasset de nye læreplanene i Kunnskapsløftet. Kapittelet tar opp fenomener som språk og kjønn, kebabnorsk og norsk i møte med nabospråkene. Her er små videoreportasjer og tekster som gir bakgrunnsinformasjon om språk og språkbruk, og utdrag av radio- og TV-programmer fra NRKs talemålsarkiv.

Ideen til E-læringsressursen DialektXperten er utviklet av elever og lærere ved Vennesla videregående skole i prosjektet “E-læring med bredbånd”. Skolen står bak det interaktive kurset i norske dialekter og administrerer nettverket av skoler som deltar i dialektdugnaden.

Kurset er tilpasset elever i videregående skoler, men kan også med fordel brukes av studenter og elever i ungdomsskolen.

Gå til læremiddel her

Lesehulen.no – Utdrag fra bøker
Lesehulen er en virtuell «hule» hvor barn mellom 8 og 12 år kan kombinere databruk og boklesing. Her kan barna smaksprøve bøker. Deichmanske bibliotek og Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen står bak Lesehulen.
http://www.lesehulen.no/

Tunkatten
Nettstad som vil styrkje nynorsk eigenidentitet og sjølvforståing mellom dei yngste språkbrukarane. Saman med tunkatten kan brukarane både ha det underhaldande, spennande og lærerikt. Nynorsk
Lenke til læremidlet: http://www.tunkatten.no/
Forfatter: Nynorsk kultursentrum

Gi rom for lesing
Leselyst og lesestimulering

http://skolenettet.no/moduler/Module_FrontPage.aspx?id=12149&epslanguage=NO

Bli bedre i nynorsk
Vil du bli bedre i nynorsk? Da er kanskje dette siden for deg.
«På nynorsk» er et kurs på nett hvor du kan lære om nynorske tekster – i tillegg til å lære gramatikk på nynorsk. I kurset er det lagt opp til at du skal lese og skrive – lytte og snakke med andre. Siden er laget av Nynorsksenteret.
Gå til læremiddel her

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: